Kuivat ja rohtuneet huulet – miksi ja mikä avuksi?

Huulten kuivuminen on tuttu ongelma lähes jokaiselle. Miksi huulet kuivuvat ja halkeilevat? Tässä on 7 syytä, joista osa pätee myös ihoon yleisesti.

1. Vääränlaisen huulirasvan käyttö

Osa huulirasvoista sisältää ainesosia, joille voi herkistyä. Tällaisia ovat esimerkiksi hajusteet, väriaineet ja säilöntäaineet. Silloin voi syntyä kierre, jossa rohtumisesta kärsivä lisää aina vain enemmän huulirasvaa, kunnes tajutaan, että syy rohtumiseen onkin epäsopiva huulirasva. Tuotteiden sopivuus on hyvin yksilöllistä. Huulten kuivumista voi tapahtua myös silloin kun huulirasva sisältää vain pehmentäviä aineita eikä muodosta tarpeellista suojakalvoa huulille.

2. Vitamiinien ja mineraalien puute

Yleinen syy huulten kuivumiseen on raudan puute. Erityisesti jos suosii kasvipohjaista ruokavaliota, täytyy kiinnittää huomiota raudan saantiin. Lisäksi B-vitamiinin puutokset voivat johtaa kuiviin ja halkeileviin huuliin, ja niihin liittyy yleensä ihottumaa suun ympärillä. Useimmissa näistä tapauksista kyse on B12:n puutteesta.

3. Sää, kuiva ja kylmä ilma talvella

Aivan kuten muukin iho, myös huulet ottavat itseensä kylmästä ja kuivasta talvisäästä sekä reippaamman lämmityksen kuivattamasta sisäilmasta. Huulet kärsivät paitsi kuivuudesta sinänsä, myös ilmankosteuden muutoksista. Sisällä ilmankostutin voi auttaa pitämään ihon paremmassa kunnossa.

4. Liiallinen huulikuorinnan käyttö

Moni dermatologi suosittelee jättämään huulikuorinnat pois ihonhoitorutiinistasi, erityisesti jos kärsit kuivista ja rohtuneista huulista. Huulten iho eroaa hyvin paljon kasvojen ihosta – se on itse asiassa enemmänkin samankaltainen kuin suun sisäpuolen iho. Huulten iholla on erityinen pintakerros, johon ei kerry kuolleita ihosoluja ja joka on hyvin ohut (noin kolmannes kasvojen ihon paksuudesta). Kuivien, halkeilevien huulten parantamiseksi sinun täytyy kosteuttaa ja suojata tätä kerrosta, eikä kuoria sitä pois.

5. Riittämätön veden saanti

Huulten kuivuminen voi olla merkki nestehukasta. Pidä siis huolta siitä, että juot riittävästi vettä.

6. Huulten jatkuva nuoleminen ja pureminen

Moni nuoleskelee huuliaan epähuomiossa, esimerkiksi keskittyessään tarkkuutta vaativiin tehtäviin tai purkaen hermostuneisuutta. Myös kun huulet ovat kuivat, voi tuntua luonnolliselta kostuttaa ne nuolemalla, mutta tämä vain pahentaa ongelmaa. Sylki sisältää ruoansulatusentsyymejä ja kostuttaa huulet hetkeksi, mutta kuivattaa niitä pitkällä aikavälillä.

7. Sairaudet ja lääkkeet

Osa lääkevalmisteista lisää huulten kuivuutta. Usein myös atooppinen ihottuma aiheuttaa huulten kuivumista sekä niiden halkeilua.

Syiden ymmärtäminen auttaa meitä selviytymään talvesta ja pitämään huulet hyvässä kunnossa.