Kosteuttaako öljy?

Kuinka öljypohjaiset tuotteet toimivat iholla?

Tässä postauksessa pohditaan miten öljyt ja balmit toimivat; kosteuttavatko ne ihoa, ja jos kyllä, millä tavalla?

Ihon kosteuttamiseen tarvitaan yleensä kolmea tärkeää ainesosatyyppiä: okklusiivisia, pehmentäviä ja humektanttisia aineita. Balmit ja öljyt hoitavat kaksi ensimmäistä tehtävää mainiosti, ja ne ovat erityisen hyödyllisiä kaikille, joilla on kuiva iho tai jotka elävät kylmässä/kuivassa ilmastossa.

  • Okklusiivi toimii fysikaalisena esteenä, joka auttaa estämään kosteuden haihtumista ihon pinnalta ja suojaa sitä ulkoisilta ärsytystekijöiltä;
  • Ihoa pehmentäviä aineita sanotaan emollienteiksi ja ne parantavat ihon elastisuutta sekä vahvistavat ihoesteen toimintaa.

Erityisesti pintakuiva iho kaipaa öljyjen lisäksi vettä ja humektantteja – aineita, jotka sitovat vettä ihoon. Pelkkä vesi ei ole yksinään tarpeeksi vahva ainesosa pitämään ihoa kosteutettuna. On todennäköistä, että vesi on jo haihtunut iholta kun astut pois kylpyhuoneesta – yhdessä ihosi luonnollisten öljyjen kanssa. Itse asiassa mitä useammin peset ihosi ilman kosteusvoidetta tai kosteuttajaa, sitä todennäköisemmin ihosi kuivuu.

Näin saat balmeista ja öljyistä kaiken irti

Miksi joskus tuntuu ettei tuote kosteuta tarpeeksi tai jopa kuivattaa? Syynä voi olla:

  • Veden ja humektanttien puute öljypohjaisia tuotteita käytettäessä.
  • Tuote ei ole riittävän okklusiivinen ihollesi ja antaa kosteuden haihtua.

Siispä tässä vinkit miten saat balmeista ja öljyistä kaiken irti:

  • Levitä balmi hieman kostealle iholle heti suihkun jälkeen;
  • Käytä vettä ja humektantteja sisältäviä tuotteita balmin alla. Näitä voivat olla esimerkiksi kasvovesi, vesipohjainen seerumi, kosteusvoide tai vartalosuihke;
  • Ota huomioon oma ihotyyppisi sekä vuodenaika valitsemalla tarpeeksi suojaava tuote. Kuiva iho tarvitsee yleensä enemmän ja vahvempia okklusiivisia aineita (esim. lanoliini, vahat ja voit), kun taas rasvaiselle iholle puolestaan riittää pieni määrä puoli-okklusiivisia aineita (skvalaani, kasviöljyt).